Sinds 1 juli 2016 heeft Leidsche Rijn Julius Gezondheidscentra een gynaecologisch echospreekuur. Als u ingeschreven staat bij één van de Julius Gezondheidscentra, dan kan uw huisarts u hier naartoe verwijzen.
Wat is echografie?
Bij echografie wordt een beeld gevormd van organen en lichaamsdelen met behulp van hoogfrequente geluidsgolven. Op een beeldscherm worden deze geluidsgolven zichtbaar en vervolgens opgeslagen op een computer. Op basis hiervan kan de arts die de echo maakt, beoordelen of er een verklaring voor uw klachten is. Geluidsgolven zijn niet schadelijk voor uw gezondheid.
Wat is een gynaecologische (inwendige) echo?
Als u gynaecologische klachten hebt, kan het nodig zijn om uw baarmoeder en eierstokken in beeld te brengen. De arts kan op deze manier vaststellen of er afwijkingen zijn.
U krijgt vervolgens een inwendige echo. Dit betekent dat er een probe, een dun instrument waarmee de geluidsgolven worden verzonden, met een hoesje met gel eroverheen, in de vagina wordt gebracht. Dit doet geen pijn. De probe komt dicht bij de baarmoeder en de eierstokken, zodat nauwkeurigere beelden kunnen worden gemaakt dan met een uitwendige echo.
Sommige vrouwen hebben moeite met een inwendige echo. Als u dit ook zo ervaart, geef dit dan bij uw huisarts aan op het moment dat u een verwijzing voor dit onderzoek krijgt. U kunt dan samen naar een andere oplossing zoeken.
Waar en wanneer vindt het onderzoek plaats?
Het onderzoek vindt op maandagmiddag plaats tussen 13:30 en 16:00 uur in het Julius Gezondheidscentrum, locatie Leidsche Rijn Centrum - Laurierweg 1001.
Wie doet het onderzoek?
Dokter A. Breetvelt voert het onderzoek uit. Zij werkt als huisarts op de locatie Leidsche Rijn Centrum. Ze heeft bovendien een speciale echografietraining gevolgd en ervaring met gynaecologie.
Hoe gaat het in zijn werk?
Als uw huisarts aangeeft dat een gynaecologische echo in uw situatie nodig is, dan geeft hij/zij u een verwijsbrief mee en deze folder. U kunt dan zelf een afspraak maken voor een echo door te bellen naar het Julius Gezondheidscentrum, locatie Leidsche Rijn Centrum. De centrumassistente plant vervolgens een afspraak met u in. Houd er rekening mee het onderzoek zeker 20 minuten duurt.
Na afloop van het onderzoek maakt dokter Breetvelt een verslag van het onderzoek en geeft deze aan uw huisarts. Na drie werkdagen kunt u uw eigen huisarts bellen om het onderzoek te bespreken.
Als tijdens het onderzoek afwijkingen worden gevonden die aanleiding geven om u door te verwijzen naar het ziekenhuis voor verder onderzoek, dan zal dokter Breetvelt dit met u bespreken. Afhankelijk van de ernst daarvan regelt uw eigen huisarts die verwijzing.
Wat kost een echo?
Echografie valt onder de vergoeding voor huisartsenzorg en daarmee buiten uw eigen risico. U betaalt dus niets.